Wat denk jij: is een ‘Ommetje’ genoeg?

Ommetje werd al in 2018 door Micha van Hoorn ontwikkeld voor de Hersenstichting en veel mensen maken gebruik van de app. Even naar buiten, een ommetje maken. Hoe simpel en doeltreffend kan het zijn?

Denise Laan, founder VITAMIND en één van de trainers van onze ‘90 dagen fysiek fit challenge‘ wil hier vanuit haar expertise als trainer graag een aanvulling geven op deze ‘meer-bewegen-app’. 

Ten eerste neemt ze een flinke pet af voor prof.dr. Erik Scherder. Deze man is met zijn kennis en energie een ware inspiratiebron. Hij was te gast bij Humberto Tan en daar vertelde hij over zijn bijdrage aan de mateloos populaire app ‘Ommetje’. 

Wandelen is natuurlijk al zoveel beter dan zitten, dat moge duidelijk zijn. ‘‘Wandelen zorgt voor een betere bloedsomloop wat ervoor zorgt dat je hart beter gaat werken en je meer productiviteit en creativiteit zult ervaren’’ – aldus Scherder in een interview met RTL Nieuws. Daarbij benadrukt hij ook dat intensief sporten het immuunsysteem juist níet ten goede komt. Ook dat is een feit. Maar af en toe je lichaam hard laten werken op een manier die vanuit de oertijd wordt begrepen maakt weerbaar. 

De motorische vaardigheden die je als mens bij je geboorte krijgt dien je te blijven onderhouden. Net als je auto. Onderhoud is key, maar dan niet alleen jaarlijks een APK. Die auto wil zich ook van zijn beste kant laten zien. Soepel sturen, alert reageren en weerbaar genoeg zijn voor ieder ritje dat ’ie mag maken. 

‘‘If you don’t use it, you lose it’ zegt Carel Schott van leefstijl-academie Schott&Co altijd. Gebruik je je spierkracht niet bewust dan verlies je die. Gebruik je je acceleratievermogen niet bewust dan verlies je dat. Train je je lenigheid niet bewust, dan verlies je je flexibiliteit. Dan beland je uiteindelijk in het bejaardenhuis en ben je én de langzaamste die opstaat, én de langzaamste die z’n eten kan halen én degene die zo’n bord niet kan pakken omdat je niet kunt buigen of uitstrekken. Tja.

Terug naar die motorische vaardigheden. We kennen er 5 en die kunnen we afkorten met CLUKS:

 • Coördinatie – Anticiperen, alle spieren in het lichaam laten samenwerken
 • Lenigheid – Soepele gewrichten en ‘relaxte’ spieren
 • Uithoudingsvermogen – Wandelen (daar is ie!), hardlopen, fietsen, roeien, schaatsen
 • Kracht – Trekken en duwen, weerstandstraining
 • Snelheid – Accelereren, sprintjes trekken

Hoe je deze CLUKS zelf al kunt trainen?

 • Ga eens een potje voet- of handballen (dat kan zowel in je eentje of met z’n tweeën). 
 • Ga hinkelen of touwtje springen en leer weer te bewegen als een kind.
 • Schaf een matje aan en begin gewoon met rekken en strekken. 
 • Wandel, fiets, verplaats jezelf zoveel mogelijk bewegend, ook in en om het huis.
 • Zorg voor oefeningen met weerstand en maak gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Een squat (kniebuiging) of een push-up (opdrukken) is al een hele uitdaging als je net begint met krachttraining.

Vinden jouw medewerkers het ook zo’n uitdaging om fit te blijven? 

Meld je dan aan voor onze ’90 dagen fysiek fit challenge’!

Beweeg op een manier die je lichaam begrijpt en ga ‘back to basic’ met de Fysiek FIT 90-days Challenge. Samen bewegen zorgt voor verbinding én maakt je zoveel sterker, letterlijk en figuurlijk. Train met je collega’s óf op je eigen gewenste tijdstip in onze LIVE online training-sessies en haal de gym naar jouw achtertuin!

Door dit traject met jouw collega’s te doen creëer je bovendien meer wederzijds begrip, saamhorigheid en verbinding.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.