In kleine stappen naar een duurzame gedragsverandering

Een van de tips die wij altijd delen tijdens onze maandelijkse gratis webinar ‘Succesfactoren en onderscheidende aanpak voor een effectief vitaliteitsbeleid‘ is dat een duurzame gedragsverandering niet vanzelf gaat, daar is herhaling voor nodig.

Net zoals je niet van de ene op de andere dag een burn-out krijgt of in een scheiding zit met je partner. Daar is ook een periode aan vooraf gegaan en om een situatie om te buigen, is tijd nodig. Wetenschappelijk is zelfs aangetoond dat daar minimaal 90 dagen voor nodig zijn.

In kleine stappen, door o.a. herhalen, je grotere doel bereiken en toewerken naar een duurzame gedragsverandering.

 

De vergeetcurve van Ebbinghaus laat zien dat we 80% van het geleerde binnen een week alweer kwijt zijn.

 

Duurzame gedragsverandering in de praktijk


Toch horen wij nog regelmatig dat organisaties inzetten op tips & tricks en eenmalige workshops om te faciliteren in de vitaliteit van de medewerkers.

Begrijp me niet verkeerd, deze standaardaanpakken zijn ook belangrijk, maar verwacht niet dat ze genoeg zijn om gedrag te veranderen. Als je wilt dat nieuw gedrag beklijft, moet je extra dingen doen:

1. Weten waar de behoefte liggen
Door te meten, kom je er achter waar de daadwerkelijke behoeften liggen bij jouw medewerkers. Je komt er achter welke uitdagingen er spelen privé en/of op het werk. Faciliteer vervolgens in langdurige interventies, zodat kennis beklijft.

Tip: Alleen realtime meten helpt je om actueel inzicht te krijgen wat er speelt in jouw organisatie. Blijf weg van periodieke metingen, en al helemaal van jaarlijkse MTO’s.

2. Maak het sociaal
Mensen worden sterk beïnvloed door wat de mensen om hen heen doen en zeggen. Laat zien dat andere medewerkers het gewenste gedrag vertonen; toon prestaties in vergelijking met collega’s, teams of afdelingen. Deel deze via bijvoorbeeld leuke zelf opgenomen video’s, podcasts en inspirerende bijeenkomsten.

Tip: Een ambassadeursprogramma waarbij je medewerkers opleidt tot vitaliteit-ambassadeurs voor jouw organisatie, gaat je hierbij zeker helpen.

3. Zorgen voor stimulans: ‘nudging’
‘Zachtjes porren’, is de vertaling van de Engelse term nudging. Mensen zijn in wezen luie wezens, en hebben stimulans nodig om te werken aan gedragsverandering. Met ‘nudging’ kun je in kleine stappen, het grotere doel behalen.

Tip: Het helpt ook om gedragsverandering vanuit een eigen team of samengestelde groep te doen, samen sta je sterker. Bijkomende voordeel is de teamcohesie.

4. Communicatiemiddelen
Maak het zichtbaar dat je vitaliteit belangrijk vindt en verbindt het onderwerp met andere uitdagingen in het bedrijf (bijvoorbeeld veiligheid, wervingscampagnes, etc). Zorg dat alle initiatieven voor de medewerker op een logische manier samenhangen en maak ze makkelijk vindbaar.

Tip: Werken de huidige communicatiemiddelen niet, (er is bv geen toegang tot mail of deze wordt slecht gelezen) dan zou een interne communicatie app kunnen helpen.

5. De echte wil tot verandering moet natuurlijk komen uit de medewerkers zelf.
Leg uit waarom vitaliteit een belangrijk thema is, maar vraag vanaf het begin om mee te denken. Hoe meer een medewerker zich verbonden voelt met een onderwerp, hoe groter de wil om erin mee te gaan.

Tip: Organiseer periodiek lezingen over onderwerpen zoals veerkracht en werk en privébalans en zet het op de wekelijkse agenda als onderdeel van je teammeeting.

We wensen je heel veel succes met deze tips, om zo te zorgen voor jullie belangrijkste kapitaal, de medewerkers.

Heb je hierin extra handjes of advies nodig of heb je hier andere vragen over, neem contact met ons op. We helpen je graag!
Download hier onze 12 weken interventies gericht op preventie én amplitie voor een duurzame gedragsverandering.

Vitale groet,

Fleur van den Horn
Founder #SAM
fleur@hashtagsam.nl | www.hashtagsam.nl | 06 – 5755 9650

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.