Werkdruk en veerkracht: een belangrijke combinatie

In iedere organisatie die wij spreken zijn er wel medewerkers die te maken hebben met een hoge werkdruk en werkstress. Volgens TNO en CBS heeft één op de zeven werknemers last van burn-out klachten. Dat leidt tot problemen als ze zich leeg of moe voelen of zelfs tot emotionele uitputting.

Voor het Management Team en ook voor HR is het bij het signaleren van werkdruk en werkstress op de werkvloer van belang inzicht te krijgen in de problematiek.

  • Over hoeveel medewerkers praten we?
  • Zijn we ‘lekker druk’ of is er werkelijk een probleem?

Onderzoek de bron van de werkdruk
Het is belangrijk dat je vanuit HR de bron van de werkdruk gaat analyseren. Eisen leidinggevenden te veel van hun medewerkers? Krijgen medewerkers voldoende steun? Is de organisatie van het werk wel efficiënt ingericht? Weten medewerkers wat hun taken en opdrachten zijn? Eisen de klanten misschien erg veel?

Of nemen de werknemers zelf te veel hooi op hun vork, zijn ze te perfectionistisch en moeten ze assertiever zijn? Krijgen zij voldoende scholing wat betreft kennis en vaardigheden? Werkdruk en werkstress zijn een samenspel van factoren die per organisatie en afdeling verschillen.

Door real-time te meten en gericht deze vragen periodiek te stellen weet je elk moment wat er écht speelt in je organisatie en kan je gerichte stappen zetten.

Omgaan met werkdruk
Een bepaalde mate van stress hoort bij het leven, want juist het willen bereiken van zaken die je belangrijk vindt, gaan vaak gepaard met stress. Mensen die te weinig stress (en dus verveling) ervaren, ervaren op den duur ook gezondheidsklachten. Dit geldt ook voor te veel stress.

Een ’normale mate’ van stress, hoe vervelend soms ook op dat moment, hoeft geen echt probleem te zijn. In plaats van te denken dat stress altijd slecht voor je is, kun je ook een bepaalde mate van stress als een energie zien die je geconcentreerd laat werken en verder helpt.

Veerkracht-verhogende technieken
Word je bewust van de stress wanneer je die ervaart. Laat je er echter niet door overspoelen. Wat kan helpen, is terug te denken aan eerdere stressvolle situaties waar je goed uit bent gekomen. Ga het in ieder geval niet ontkennen of vluchten in allerhande compenserende zaken.

Zoek naar een voor jou belangrijke waarde die achter de stressvolle activiteit ligt. Je zet zo de stress in een bredere context. Je kunt een druk project aangaan omdat het voor jou persoonlijk belangrijk is dat je daarmee anderen helpt, of het zien als groeikans voor jezelf, een innovatiekans voor de organisatie, enzovoort.

Zie het stressvolle gevoel als een energie die je verder brengt om die doelen te bereiken. Stress is over het algemeen onprettig, maar het geeft ook een focus en een urgentie om zaken aan te pakken.

Dit soort veerkracht-verhogende technieken haalt de scherpe kantjes van de werkstress af. Wanneer organisatie én medewerkers gezamenlijk werkdruk en werkstress in samenhang aanpakken en voorkomen, dan scheelt dit aan tijd die je organisatie anders nodig zou hebben om steeds verbeteringstrajecten in te zetten. En dat verlaagt ook weer de stress.

Met dank aan deze tips van onze partner Bye Bye Burnout.

Uiteraard helpen wij je graag met het creëren van deze gezonde werkomgeving.

Week van de Werkstress
compleet voor slechts € 3995,—


Tijdens de Week van de Werkstress van 14 t/m 18 oktober kun je bijvoorbeeld al ons vitaliteitsweek-programma inzetten, om de veerkracht van jouw medewerkers op een leuke manier te vergroten. Het weekprogramma bestaat uit een activerende kick-off lezing en een aansluitende kick-ass 5-dagen challenge. Je kan hierbij zelf kiezen om de focus te leggen op ‘het probleem’ werkstress óf op de ‘positieve benadering’ vanuit veerkracht.

Daarna kan men meedoen aan minimaal drie interactieve webinars, die volgens jou het beste aansluiten op de medewerkers en organisatie. Je kan ook voorafgaand aan de Week van de Werkstress deze vraag bij jouw zélf medewerkers neerleggen. Zo maak je hen onderdeel van het vitaliteitsbeleid.

Wij zorgen deze week voor inspiratie, dagen uit tot zelfinzicht en stimuleren een gezonde geest. Hiermee wordt het vermogen om terug te veren bij tegenslag vergroot en staan jouw medewerkers steviger in hun schoenen, als het leven hen uitdaagt.

Klik hier voor het volledige programma, of download hier de agenda met tijden om deel te nemen aan de live webinars.

Wat kan je verwachten?

Wil je meer weten over de inhoud van de challenges, de lezing of onze aanpak en onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op.

Heb je al een plan klaarliggen voor deze week, en zoek je alleen nog een mogelijke extra invulling zoals deelname aan één of meerdere van onze live webinars of het boeken van een (gast)spreker op locatie, dan is het uiteraard ook mogelijk dit bij ons aan te vragen.

Dit vitaliteitsweek-programma is ook bij ons aan te vragen op een eigen tijdstip naar keuze.

We helpen je heel graag verder met te zorgen voor vitale, veerkrachtige en gelukkige medewerkers!
Vitale groet,

Fleur van den Horn
Founder Hashtagsam
fleur@hashtagsam.nl | www.hashtagsam.nl | 06 – 5755 9650

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.