Burn-outgolf verwacht door krappe arbeidsmarkt

Het percentage werknemers met psychische vermoeidheid, is na een daling in 2020 weer terug op pre-coronaniveau. En door arbeidskrapte neemt de dreiging van een burn-out golf verder toe. Dit geeft werkgevers een nieuwe taak, een oplossing vinden waar de mentale gezondheid van hun medewerkers centraal komt te staan.

Lees hier wat dat betekent voor jouw organisatie:

  • Zo werken de cijfers door
  • Dit verwacht jouw medewerker
  • Deze acties vergroten het mentaal welzijn
  • Zo beperk je de kosten
Zo werken de cijfers door

Bijna de helft van de 1,3 miljoen burn-outs, wordt toegewezen aan de werkdruk. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten en de cijfers van TNO en het CBS. In totaal telde 2021, 11 miljoen verzuimdagen door burn-outklachten. Naar verwachting leiden de huidige ontwikkelen op de arbeidsmarkt tot toename van deze negatieve cijfers en moeten werkgevers nú schakelen om het tij te keren.

“Een burn-out kost gemiddeld 6 maanden hersteltijd á 250 euro per dag.’’


“Werkgevers dienen daarom veel actiever in preventie te investeren”, stelt Wolters, directeur van OVAL (branchevereniging van arbodiensten en reïntegratiebedrijven). “Als je er als bedrijf of organisatie voor kunt zorgen dat minder mensen uitvallen, dan heb je meer handen beschikbaar om het werk te doen. Anders zal het aantal burn-outs nog verder stijgen.’’

Dit verwacht jouw medewerker

Ruim vier van de tien werknemers verlangt actie van hun werkgever om de hoge werkdruk te voorkomen, blijkt uit het onderzoek van CBS en TNO. Dat is een toename van 5 procent in een jaar tijd.

Daarbij geeft 75% van de medewerkers aan dat zij hun problemen bespreekbaar willen maken op de werkvloer, maar dat niet doen omdat ze bang zijn voor de negatieve oordelen. De medewerker ziet zijn mentale gezondheid als gedeelde verantwoording, omdat werkgever ook van hen verlangt dat zij gezond en goed presteren. Ze verlangen ruimte en mogelijkheid om dit op peil te houden (autonomie en zelfregie).

Deze acties vergroten het mentaal welzijn
De nieuwe generatie medewerkers vormt langzaamaan de meerderheid. Zij leiden vaker aan werkstress-klachten en onder de prestatiedruk op de werkvloer. Een mentor- of buddysysteem waarbij jongere werknemers aan een ervaren collega worden gekoppeld, draagt volgens OVAL ook bij aan een betere mentale gezondheid van beide partijen.

Daarom hebben we nu in samenwerking met onze partner Bye Bye Burnout een structureel aanbod samengesteld met trainingen voor zowel medewerkers als leidinggevenden om burn-out te voorkomen.

De psychologische veiligheid op de werkvloer, bepaalt echter het succes van zo’n traject én het succes van iedere welzijns-stimulerende interventie. Daarbij hebben de leidinggevende een voorbeeldfunctie, maar vaak beperkte capaciteiten/skills om dit te bevorderen. Daar helpen we graag bij!

 

Driedaagse MT Training: Burn-out uit je bedrijf!

In deze training leren management en HRM-adviseurs op een geschikte wijze om te gaan met stress en burn- out bij medewerkers op de werkvloer.Daarnaast leert men wat je als werkgever en manager kunt doen om burn-out te voorkomen en hoe je hierdoor het ziekteverzuim en de kosten kunt verlagen. Zo kan men een burn-outvrije organisatie creëren! Ook aan te vragen op maat in 1 dagdeel.

Dagdeel workshop: Psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid betekent dat teamleden zich veilig voelen om risico’s te nemen en kwetsbaar tegenover elkaar durven te zijn. Wil je psychologische veiligheid breed toegankelijk maken binnen jouw organisatie of er direct mee aan de slag in je team?
Tijdens deze workshop gaan wij in op een aantal belangrijke vragen rondom psychologische veiligheid en maken daarna de vertaalslag naar de praktijk.

Preventief: 12-weken zelfstudie “Een leven zonder burn-out”

In deze 12 weken e-learning gaan we jouw medewerkers op weg helpen om burn-out klachten te voorkomen.  We delen tips en trucs, maar we zullen de medewerkers ook aan het werk zetten met opdrachten en hen oefeningen geven waar ze nieuwe inzichten bij opdoen. Een combinatie van praktisch en een stukje psychologie.

Curatief: Burnout Battle 100 dagen traject

Ons doel voor de werkgever is de werknemer weer zo snel mogelijk terug aan het werk krijgen. Ons doel voor de werknemer is een voorspoedig herstel en het voorkomen van een volgende burn-out. Het 100-dagentraject biedt een duidelijk pad richting herstel met doeltreffende en bewezen stappen. Onze multidisciplinaire aanpak is gericht op een duurzaam en spoedig herstel van de burn-out.

Preventief / curatief:  Strippenkaart voor incidentele coachvragen

25 uur coaching voor werknemers / werkgevers en dan met name gericht op individuele vraagstukken of advies. Dit hoeft niet altijd burn-out gerelateerd te zijn. Deze strippenkaart bieden wij vaak aan in combinatie met ondersteuning binnen het bedrijf op burn-out gebied.
Wil je meer weten over de inhoud van ons aanbod of onze aanpak? Neem dan gerust contact met ons op.


We helpen mee in de zorg voor gezonde, productieve en gelukkige medewerkers!

Vitale groet,


Fleur van den Horn
Founder en co-owner Hashtagsam
fleur@hashtagsam.nl | www.hashtagsam.nl | 06 – 5755 9650

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.