De balans in werk en mantelzorg

Gemiddeld is 1 op de 5 medewerkers mantelzorger. In de zorg zelfs 1 op de 3. Een aantal dat alleen maar toeneemt. Merk jij dat al in jouw organisatie?


Medewerkers met mantelzorgtaken hebben het vaak moeilijk. Op het werk kunnen ze moeilijker functioneren vanwege de zorgen over thuis. Onder werktijd moeten ze regelmatig naar ziekenhuis, apotheek of huisarts en nemen werk mee naar huis om alles toch nog af te krijgen. Medewerkers overwegen om minder uren te gaan werken en hebben nauwelijks tijd om te ontspannen.

Het gevolg kun je raden…

Burn-out, (langdurig) verzuim, minder uren kunnen werken. Collega’s die proberen taken op te vangen, en zo ook (te) veel op hun bord krijgen. Roosters en projecten die niet meer rond te krijgen zijn. Personeelstekorten. Bedrijfsresultaten die achteruit hollen.

Wat kun je als werkgever zelf al doen om hen te ondersteunen?

 • Zorgen dat ze zich vrij voelen om te vertellen dat ze mantelzorger zijn en dat ze het daar zwaar mee hebben.
 • Ga open met de mantelzorger in gesprek, zodat je erachter komt waar de knelpunten zitten en kom samen tot een werkbare situatie (iedere situatie is anders!)
 • Als men aandacht en begrip krijgt en de mogelijkheid om hun werk goed te combineren met hun zorgtaken thuis, dan zorgt dat voor zeer loyale en gemotiveerde medewerkers.

 

Ken jij mensen in jouw organisatie die wel wat hulp en ondersteuning kunnen gebruiken of wil je dit onderwerp algemeen bespreekbaar maken in je organisatie?

We bieden je een aantal mogelijk mogelijkheden.

Deelname aan onze online webinar ‘Beter zorgen voor jezelf (in de zorg voor anderen)’ tijdens de Nationale Vitaliteitsweek of de Week van de Werkstress

 • Online webinar ‘Beter zorgen voor jezelf (in de zorg voor anderen)’ maandag 25 september van 16:00 – 17:00 – deze aanvragen
 • Online webinar ‘Beter zorgen voor jezelf (in de zorg voor anderen)’ maandag 13 november van 16:00 – 17:00 – deze aanvragen
 • Live lezing ‘Beter zorgen voor jezelf (in de zorg voor anderen)’ aanvragen (op maat, op locatie) – deze aanvragen

De online webinars zijn los bij ons aan te vragen voor slechts 595 euro per stuk (onbeperkt aantal deelnemers + recording na afloop) of als live lezing van 1 uur op locatie voor 995 euro.

 

Deelname 90-dagen groepsprogramma ‘Beter zorgen voor jezelf (in de zorg voor anderen)’

 • Gratis inzichtscan
 • 3 groepstrainingen van elk 2 uur onder begeleiding van onze coach-trainer
 • 12 weken zelfstudie (vanuit onze nieuwe leeromgeving)
 • effectiviteitsmeting en ROI rapportage na afloop (voor de werkgever)

De wekelijkse challenges, persoonlijke coaching en groepsbijeenkomsten stellen jouw medewerker in staat gezondere keuzes te maken, waarbij zij zich beter voelt. Jouw medewerkers sluiten zich aan bij een groep buiten jouw organisatie, zodat ze zich vrij voelen om alles bespreekbaar te maken.

Aanvang: oktober 2023.

Aanvang: oktober 2023 – deze aanvragen. (je ontvangt van ons vooralsnog eerst informatie, dit is nog geen definitieve aanvraag)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.