De kracht van de sociale omgeving bij welzijn op de werkvloer
De sociale omgeving speelt een cruciale rol in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Toch kan het een uitdaging zijn
Terugkeren naar je werk na zwangerschapsverlof lijkt op papier misschien eenvoudig, in werkelijkheid is het vaak allesbehalve dat. Dat blijkt niet alleen uit persoonlijke verhalen, maar ook uit harde cijfers:
Deze cijfers zeggen iets fundamenteels: de manier waarop we werkhervatting na de geboorte organiseren, werkt niet. Niet voor moeders, niet voor gezinnen en uiteindelijk ook niet voor werkgevers.
In de eerste maanden na het verlof verandert er veel… je hoofd en lijf zijn anders, je identiteit verschuift, je prioriteiten worden herschikt. Toch wordt er van ouders vaak verwacht dat ze “gewoon weer meedraaien”. Dat ze functioneren alsof er niets veranderd is, zonder ruimte of ondersteuning om echt opnieuw te landen in werk én leven.
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat velen in de praktijk al voelen:
“Een vroege terugkeer naar de arbeidsmarkt na een geboorte bleek verband te houden met een grotere kans op depressieve aandoeningen bij de moeder en met een lagere algehele gezondheid.”
— Prof. A.H. Gauthier, NIDI【2014】
En de economische impact is aanzienlijk:
“Vrouwen met postpartum depressie lieten meer en langduriger verzuim zien dan vrouwen zonder, wat jaarlijks in Nederland leidt tot meer dan 500 verloren arbeidsjaren en naar schatting 16 miljoen euro aan kosten.”
— Prof. S.A. Reijneveld, UMCG Groningen【2021】
Nederland loopt achter
In vergelijking met andere Europese landen is Nederland een achterblijver op het gebied van ouderschapsverlof:
“Nederland heeft nu een van de minst ruimhartige zwangerschapsregelingen van Europa.”
— Prof. A.H. Gauthier, NIDI【2014】
Met slechts 16 weken verlof en beperkte ondersteuning bij terugkeer naar werk, is het risico op mentale overbelasting groot. Zeker wanneer er geen ruimte is voor herstel, reflectie en herverbinding.
Daarom introduceren wij: de welzijnstraining ‘Sterk starten na zwangerschapsverlof’
Om écht het verschil te maken voor nieuwe ouders én werkgevers, voegen we na de zomer de training ‘Sterk starten na zwangerschapsverlof’ toe aan ons welzijnsaanbod.
Deze training is er niet voor even snel ‘bijpraten’. Het is een doordacht traject waarin moeders op een veilige en professionele manier begeleid worden bij hun werkhervatting. Want duurzame inzetbaarheid begint bij een sterke, gedragen start.
Wat maakt deze training onmisbaar?
De training wordt begeleid door coach-trainer én moeder Lieke Bartelds, die als geen ander begrijpt wat het betekent om in de turbulentie van het jonge ouderschap je eigen koers terug te vinden. Ze combineert haar achtergrond in orthopedagogiek, mindfulness en systemisch werk om een diepgaande, maar toegankelijke ervaring te creëren. “Wat speelt er écht onder de oppervlakte?” is haar kernvraag en precies daar ligt de kracht.
In haar training is ruimte voor alles wat je meeneemt: trots én twijfel, liefde én verlies, regie én kwetsbaarheid.
Werkgevers spelen een cruciale rol. Niet met een opstart gesprek van een uur, maar met ruimte, aandacht en echte ondersteuning. Investeren in een sterke werkhervatting is investeren in duurzame inzetbaarheid, lagere uitval en hogere betrokkenheid.
‘Sterk starten na zwangerschapsverlof’ is geen extraatje. Het is een noodzakelijke stap in modern werkgeverschap.
Benieuwd wat onze welzijnstraining voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of om direct aan te haken na de zomer.
Fleur van den Horn
Co-founder #SAM
Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van AI en zorgvuldig geredigeerd door de redactie van #SAM. We geloven dat AI een waardevol hulpmiddel is om wetenschappelijke kennis toegankelijker te maken voor een breder publiek. Door complexe rapporten te vertalen naar begrijpelijke taal, maken we belangrijke inzichten over preventie beschikbaar voor iedereen, ongeacht opleidingsniveau of achtergrond.
Dit verandert niets aan de inhoud of de waarde van het oorspronkelijke onderzoek. Integendeel: het helpt om de kern en relevantie ervan beter zichtbaar te maken. Onze rol bij #SAM is dan ook om relevant onderzoek op te sporen en te zorgen dat dit bij de juiste persoon terechtkomt, op een manier die aansluit bij hun leefwereld.
We streven naar heldere uitleg, rijk aan voorbeelden en ondersteund met bronverwijzingen, visuals en praktisch toepasbare inzichten. Zo vergroten we samen de bewustwording over gezondheid en maken we preventie écht bereikbaar en begrijpelijk voor iedereen. We werken doorlopend aan het verbeteren van de instructies voor het model.
Heb je tips? Mail fleur@hashtagsam.nl
De sociale omgeving speelt een cruciale rol in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Toch kan het een uitdaging zijn
Leidinggevenden krijgen vaak als eersten te maken met de privé-uitdagingen van hun medewerkers en dat kan lastig zijn.
Bij het woord 'rouw' denken velen direct aan de dood, maar rouw is veel breder en komt in verschillende vormen voor.